SwissLeaks onthult belastingontduiking

Zo’n 140 journalisten uit 45 landen hebben zondagavond het onderzoeksdossier ‘SwissLeaks’ gepubliceerd. Naar analogie met LuxLeaks worden in SwissLeaks verschillende geheime bankdocumenten van HSBC Zwitserland gepubliceerd, waaruit een enorme internationale belastingontduiking ter waarde van meer dan 180 miljard euro moet blijken. Het is het grootste lek van bankgegevens ooit in de geschiedenis. Voor ons land werkte onder meer De Tijd mee aan het onderzoek.

In het dossier, dat door de Franse krant Le Monde aan het rollen werd gebracht, wordt een lijst van meer dan 100.000 internationale klanten van de Zwitserse bank gepubliceerd. Samen hebben deze internationale klanten ruim 100 miljard dollar bij HSBC Zwitserland staan. SwissLeaks zou aantonen dat al deze internationale klanten samen voor meer dan 180 miljard euro aan belastingen hebben ontdoken.

Gestolen bankdocumenten

Bij de internationale namen die een rekening hebben in Zwitserland zijn heel wat grote namen. Onder hen onder meer David Bowie, Michael Schumacher en verschillende politici, diamantairs, mensen van adellijke stand en ook bekende criminelen. Zo mochten drie financiers van terreurnetwerk Al Qaeda klant blijven nadat in 2003 was uitgekomen dat zij de aanslagen van 11 september mee hadden gefinancierd.

De grootschalige belastingontduiking werd opgezet met medeweten en medewerking van de tweede grootste bank ter wereld: HSBC, die via haar filiaal in het Zwitserse Genève handelde. De onderzoeksjournalisten kregen gestolen bankdocumenten in handen via de voormalige HSBC-medewerker Hervé Falciani, bij wie de Franse fiscus de gegevens aantrof.

106.458 klanten uit 203 landen

De documenten, samen het grootste lek in bankgegevens ooit, vormen een lijst van bankgegevens van 106.458 klanten uit 203 landen. De gelekte informatie heeft in totaal betrekking  op 81.458 bankrekeningen, uit de periode van 1988 tot 2007. In totaal zou er voor 180 miljard euro aan belastingen ontdoken zijn. Dat gebeurde via ruim 20.000 offshorebedrijven.

3.002 Belgische klanten

Bij de betrapte klanten zitten ook 3.002 Belgische cliënten. Zij telden samen 4.612 verschillende bankrekeningen bij HSBC Zwitserland. Daarmee behoort België tot de tien landen met de meeste klanten bij de Zwitserse bank. Onder die Belgische cliënten diamantairs, bedrijfsleiders en zelfs politici.

In 2010 gaf de Franse fiscus de gegevens van de Belgische klanten door aan de Belgische fiscus, die in totaal 494 dossiers samenstelde. Volgens de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) hebben de Belgische klanten van de Zwitserse bank zeker 632 miljoen euro niet aangegeven. Op dat bedrag claimt de BBI 434,5 miljoen euro.

Samenwerking van 140 journalisten uit 45 landen

SwissLeaks is net als LuxLeaks een internationale samenwerking van verschillende journalisten via het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten. Onder meer de Franse krant Le Monde, de Britse krant The Guardian, de Britse openbare omroep BBC en de Israëlische krant Haaretz werkten mee aan het onderzoek, dat maanden in beslag nam. Voor ons land werkten Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO* Magazine) en Alain Lallemand (Le Soir) mee aan het onderzoek.