Tsipras: "Europese hulp heeft gefaald"

Het Europese hulpprogramma voor Griekenland is mislukt, en de Griekse regering kan dat programma niet verlengen, want een "verlenging van een vergissing" is ongeoorloofd. Dat heeft de nieuwe Griekse premier, Alexis Tsipras van het linkse Syriza, zondagavond voor de Voule, het parlement, gezegd.

Tsipras beloofde onder meer de openbare zender ERT opnieuw op te richten en het minimumloon tegen 2016 op te krikken tot 750 euro. De nieuwe regering zal zich aan haar verkiezingsbeloften houden, beloofde Tsipras, die voorts hoopte met de EU-partners tot een vergelijk over een herschikking van de Griekse schuld te kunnen komen.

Tsipras bracht voorts de "historische en ethische verplichting" van zijn land ter sprake om herstelbetalingen te eisen van Duitsland voor de nazi-verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die eis is in Berlijn eerder al op een resoluut 'nein' gestoten, en dat zit de Grieken hoog, temeer daar na de Tweede Wereldoorlog het Duitse Wirtschaftswunder zijn oorsprong kende in een grootschalige schuldkwijtschelding door de internationale crediteurs. Het huidige Duitsland staat in de frontlijn om elke schuldvermindering of -kwijtschelding aan Athene toe te staan.

In eigen land wil Tsipras diepgaande hervormingen, maar dan niet meer in hun neoliberale betekenis van bezuinigingen, meer sociale rechtvaardigheid en een harde strijd tegen corruptie en de kapitaalvlucht van de rijken. Prioritair, aldus de Griekse premier, is de humanitaire crisis in de bakermat van de democratie te boven te komen, met vooral aandacht voor "de zwaksten" in de maatschappij.