Heeft Poetin aspergersyndroom?

De Russische president Vladimir Poetin zou lijden aan het aspergersyndroom, een autistische stoornis. Dat schrijft het Nieuwsblad en zou blijken uit een rapport uit 2008 van het Office of Net Assessment, een internationale denktank van het Pentagon. Die analyseerden sinds 1996 videofragmenten van de Russische president.

Het onderzoeksrapport is in handen gekomen van de krant USA Today. De videofragmenten van Poetin zouden geanalyseerd zijn door Brenda Connors, een expert in het onderzoeken van bewegingspatronen. Volgens haar zou Poetin ooit getroffen zijn door een beroerte waardoor de neurologische ontwikkeling verstoord werd. Dat zou rechtstreekse gevolgen hebben op de manier waarop Poetin de rechterzijde van zijn lichaam beweegt. Daarbovenop zou het zijn manier van spreken aantasten.

Stephen Porges, een psycholoog van de University of North Carolina zegt dat het onmogelijk is op basis van videotapes een diagnose te stellen. Hij was ook betrokken bij het onderzoek. Poetin vertoont wel een vlak gelaat en weinig emotie bij officiële gelegenheden, vertelt hij.

Het Kremlin ontkent dat de president lijdt aan het aspergersyndroom.