Dossier Strijd tegen IS

VN: “IS mishandelt en doodt kinderen”

De terreurorganisatie Islamitische Staat foltert en vermoordt kinderen in Irak. Dat blijkt uit een rapport van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties, dat gepubliceerd werd op 4 februari tijdens een bijeenkomst in Genève, Zwitserland.

Volgens Renate Winter, een van de experten van het VN-comité voor de Rechten van Kinderen, gaat het om een groot probleem aangezien de kinderen uit de regio’s waar IS de macht heeft, niet de nodige bescherming geboden kan worden.

Zo kreeg het VN-comité berichten over geestelijk gehandicapte kinderen die door IS ingezet worden als zelfmoorddaders. Bovendien zou IS ook erg jonge kinderen, naar schatting tussen de acht jaar en jonger, al trainen om kindsoldaat te worden. Het gaat om “het systematisch vermoorden van kinderen afkomstig uit religieuze en etnische minderheden door IS, waarbij er sprake is van verschillende gevallen van massaexecuties van jongens, onthoofdingen, kruisigingen en het levend begraven van kinderen”, aldus het VN-comité.

De VN-experten roepen de Iraakse regering op om de nodige maatregelen te treffen om kinderen te redden uit de handen van IS-militanten en daders te vervolgen.