Dossier Strijd tegen IS

Nederlandse F-16's geraakt door IS

Terreurgroep Islamitische Staat heeft Nederlandse F-16’s beschoten en geraakt. Dat heeft de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten aan de NOS gezegd. De Nederlandse straaljagers konden ondanks de schade doorvliegen en veilig terugkeren naar hun basis. Ook Belgische F-16’s voeren luchtaanvallen uit op Islamitische Staat.

Het is niet bekend wanneer de Nederlandse F-16’s beschoten zijn, maar volgens de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp werden enkele F-16’s “een enkele keer” geraakt door Islamitische Staat.

De schade werd waarschijnlijk aangericht toen de F-16’s laag vlogen om hun boordkanonnen in te zetten.  De F-16’s die geraakt werden, konden uiteindelijk gewoon doorvliegen en veilig terugkeren naar hun basis.

De straaljagers van de Nederlandse luchtmacht voeren in het kader van de internationale strijd tegen Islamitische Staat luchtaanvallen uit op doelwitten van de terreurgroep in Syrië en Irak. Ook Belgische F-16’s maken deel uit van de internationale coalitie en vallen geregeld doelwitten van IS aan.