Dossier Strijd tegen IS

Geen bommen meer van Emiraten op IS

De Verenigde Arabische Emiraten voeren geen luchtaanvallen meer uit op gebieden die onder controle zijn van Islamitische Staat. Dat zeggen bronnen bij de Amerikaanse overheid, maar het nieuws wordt niet officieel bevestigd. Aanleiding was het neerschieten van het vliegtuig met de Jordaanse piloot op 24 december. Dinsdag raakte bekend dat IS de Jordaanse piloot gedood heeft.

“Ik kan bevestigen dat de Verenigde Arabische Emiraten zijn gestopt met de bombardementen kort nadat het vliegtuig van de Jordaanse piloot werd neergeschoten. Maar laat me duidelijk zijn: de Verenigde Arabische Emiraten blijven een belangrijke en waardevolle partner van de coalitie tegen IS”, zo zegt een bron in de VS. De Verenigde Staten hebben de leiding over de coalitie tegen IS. De coalitie bestaat uit 60 landen.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn dus al eind december gestopt met de bombardementen. Volgens een bron bij de Amerikaanse defensie hebben de Emiraten aan de VS gevraagd om de operatie op een aantal punten te verbeteren. Zo willen ze dat er een bepaald type vliegtuigen wordt ingezet dat ook verticaal kan opstijgen, net zoals helikopters. Die zouden voor bepaalde operaties veiliger zijn.