Pedopater krijgt 19 jaar cel

Eric Dejaeger, een voormalige katholieke priester van Belgische afkomst, is door de rechtbank in het Canadese Iqaluit veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf voor seksuele misdrijven op Inuit kinderen in de jaren ‘70 en‘80. De 8 jaar die Dejaeger in voorhechtenis heeft doorgebracht worden afgetrokken van zijn straf. Hij zal dus nog 11 jaar in de cel zitten.

Eric Dejaeger, ook wel bekend als de pedopater, stond terecht voor het seksueel misbruik van meerdere Inuitkinderen. Hij kreeg maar liefst 24 klachten van minderjarigen die hij 30 jaar geleden in het Canadese Igloolik heeft misbruikt. Dejaeger pleitte in september al schuldig aan 8 van de klachten.

In januari getuigden 18 slachtoffers over wat de priester hen had aangedaan in hun kindertijd. Zij vertelden voor de rechtbank over de fysieke, emotionele en financiële gevolgen van het seksueel misbruik op hun leven. Velen kampen nog steeds met nachtmerries, depressies en tal van drugs- of alcoholverslavingen. Verschillende slachtoffers verklaarden daarnaast alle geloof in de Kerk en in God te hebben verloren, net als hun respect voor en hun vertrouwen in de autoriteiten en de mensheid.

Het Openbaar Ministerie had 25 jaar cel geëist voor de pedopater. De verdediging pleitte voor 12 jaar cel. Uiteindelijk sprak rechter Kilpatrick een straf uit van 19 jaar en richtte hij zich tot Dejaeger met de woorden: "Uw zelfzucht heeft een generatie jonge katholieke parochianen in Igloolik verwoest. Vele levens werden onherstelbaar veranderd door uw duister legaat. Voor veel slachtoffers betekende het plegen van uw delict het einde van leven en het begin van hun overleven. Deze gevangenisstraf is enkel het begin van de boetedoening”.

Bekijk ook: