"Tsipras gelooft in een goede afloop"

De nieuwe Grieks premier Alexis Tsipras heeft vanmiddag een ontmoeting gehad met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz en voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Hij wilde tijdens een overleg om uitstel vragen om de zware schulden van Griekenland nog aan de EU moet betalen, terug te betalen. Volgens VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken bevond Tsipras zich daarmee "in het hol van de leeuw. Het is namelijk in Brussel dat Europa alle beslissingen hebben genomen waar de Grieken onder lijden."

Tsipras stelt voor om de schulden in delen te betalen, vanaf dat er ook effectief economische groei is in zijn land. "Tsipras lijkt niet uit te zijn op een revolutie, maar wil echt een verandering. Hij heeft zelfs hoop op een goede afloop", zegt Jelle Frencken over een statement dat de premier na de gesprekken zelf gaf aan de pers.

Toch zal de uiteindelijke beslissing afhangen van wat Duitsland, en meerbepaald Angela Merkel, over zijn voorstel zegt. "Morgen gaat hij naar Berlijn, om daar temperatuur op te meten. En daar kijken we allemaal naar uit, want uiteindelijk wordt het daar allemaal beslist."