Probleemloos een kalasjnikov kopen

Twee Nederlandse journalisten hebben zonder veel problemen een kalasjnikov gekocht in Nederland. Ze legden contacten met mensen uit het misdaadmilieu, en die verkochten hen zo een wapen, zonder er vragen bij te stellen. De journalisten wilden aantonen dat je in Nederland makkelijk aan oorlogswapens kan geraken. Experts zeggen trouwens dat dat bij ons al even gemakkelijk is.

Wilson Boldewijn, van het Nederlandse programma ‘Editie NL’, stapte met 2.000 euro een huis binnen in Amsterdam. Een uurtje later stond hij weer buiten, met een AK-47 machinegeweer, een kalasjnikov. Intussen hebben de journalisten de kalasjnikov al laten vernietigen.

Ook in België kan je zonder veel moeite wapens kopen. Criminoloog Brice De Ruyver waarschuwt voor zulke wapenhandel. "Het is nog niet lang geleden dat Coulibaly, de man achter de terreur in Parijs, zijn wapentuig, een kalasjnikov, gehaald had in Brussel." 

Ook Medhi Nemmouche gebruikte voor zijn aanslag op het joods museum in Brussel een kalasjnikov. Met de juiste contacten kan je er in ons land zelfs voor 1.000 euro al een kopen. Door de open Europese grenzen kunnen smokkelaars de wapens zonder veel moeite uit conflictgebieden naar hier brengen.