Iraakse jihadiste morgen geëxecuteerd

Het Jordaanse leger heeft gezworen dat het de dood van de piloot Mu'ath al-Kasasbeh gaat wreken. "Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben... en onze wraak zal even groot zijn als het verdriet dat alle Jordaniërs geraakt heeft", zei een militaire woordvoerder in een tv-toespraak. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten wordt Sajida al-Rishawi, wier vrijlating door IS was geëist, woensdag bij zonsopgang geëxecuteerd. De vrouw was in 2005 ter dood veroordeeld in Amman.

Het leger heeft alle inspanningen gedaan "sinds het eerste moment dat al-Kasasbeh gevangengenomen werd... om hem te bevrijden van de krachten van duisternis en kwaad", aldus nog het leger.

Islamitische Staat (IS) had eerder de vrijlating van de jihadiste geëist, in ruil voor de vrijlating van de Jordaanse piloot en de twee eerder gedode Japanse gijzelaars. Jordanië toonde zich bereid op die vraag in te gaan, maar wilde eerst bewijzen zien dat hun piloot nog in leven was. Toen het land die niet kreeg, liepen die onderhandelingen vast. Volgens het Jordaanse leger werd al-Kasasbeh al op 3 januari levend verbrand. De Jordaanse koning Abdullah heeft zijn bezoek aan Washington ingekort en is op de terugweg naar Jordanië, meldt de staatstelevisie.