Dossier Strijd tegen IS

IS verbrandt Jordaanse piloot

Islamitische Staat heeft Mu’ath Al-Kasasbeh, de Jordaanse piloot die al een tijd gegijzeld wordt door IS, levend verbrand. Dat melden verschillende persagentschappen, waaronder AFP. IS verspreidde ook een video van de verbranding. De piloot viel op 24 december vorig jaar in handen van IS na de crash van zijn F-16-vliegtuig boven Syrië. 

Eind vorige week werd Kenji Goto, een Japanse journalist, al onthoofd door IS. Sindsdien nam de spanning toe in Jordanië. De overheid probeerde te onderhandelen met IS over een gevangenisruil. Ze wilden een vrouwelijke terroriste laten gaan in ruil voor de vrijlating van Al-Kasasbeh. 

Er circuleren momenteel al foto's van de executie op het internet. Daarop is onder meer een oliespoor te zien dat lijdt naar de piloot in een kooi. Ook zijn er een aantal foto's waarop de brandende kooi duidelijk zichtbaar is. 

Jordanië bevestigt

Jordanië heeft intussen de dood van Al-Kasasbeh bevestigd. Al wordt op de Jordaanse televisie wel gezegd dat de piloot al op 3 januari overleden is, maar dat wordt nog niet officieel bevestigd.

Over de authenticiteit van de video is nog niets bekend. Amerikaans president Barack Obama heeft intussen al laten weten dat als de video echt is, het enkel maar als motivatiemiddel werkt om IS te vernietigen.