Dossier Terreurdreiging

Japan zet speciale antiterreureenheid in

De Japanse regering kondigt vandaag een speciale eenheid aan in de strijd tegen terreur. Japan versterkt de veiligheidsmaatregelen zowel in eigen land als voor Japanse bedrijven gevestigd in het buitenland. De regering neemt de maatregelen nadat twee Japanse gijzelaars werden geëxecuteerd door IS.

In het videofragment dat IS verspreidde over de onthoofding van de Japanse gijzelaar Kenji Goto, bedreigen de IS-militanten ook het Japanse volk. Hierdoor heeft president Abe besloten om de veiligheidsmaatregelen in zijn land aan te scherpen. Maar ook Japanners in het buitenland wil hij meer beschermen.

Tijdens een vergadering van viceministers en raadgevers zegt de Japanse kabinetssecretaris Yoshihide Suga dat het terrorisme een reëel en onmiddellijk gevaar vormt voor iedereen. “Omdat we deze extreem gewelddadige en verachtelijke terreurdaden nooit zullen toestaan, moeten we de nationale veiligheid versterken. Bovendien moeten we voorzorgsmaatregelen invoeren om te vermijden dat Japanse bedrijven in het buitenland een doelwit worden van terrorisme”, aldus Yoshihide Suga.

President Abe wil bovendien dat er een wettelijke aanpassing komt die militaire interventies in het buitenland mogelijk maakt. Zo wil hij bondgenoten militair kunnen steunen in de strijd tegen terreur.