"2014 was warmste jaar ooit"

Vorig jaar was het warmste jaar ooit gemeten op aarde. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de gespecialiseerde organisatie van de VN, vandaag bekendgemaakt. Hiermee wordt de trend van een stijgende temperatuur voortgezet.

De gemiddelde temperatuur van de lucht afgelopen jaar over het hele aardoppervlak ligt 0,57 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van 14 graden van de referentieperiode 1961-1990. Dat is meer dan in 2005, toen het 0,54 graden meer was, en 2010, toen het 0,55 graden meer was.

"14 van de 15 warmste jaren vallen in deze eeuw", aldus WMO-secretaris-generaal Michel Jarraud. Jarraud verwacht dat de opwarming van de aarde blijft duren doordat de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer blijft stijgen. De secretaris-generaal voegde er wel aan toe dat de internationale tendens tot opwarming belangrijker is dan de lijstjes van warmste jaren. Zo stelt Jarraud nog dat het belangrijk is om landen te helpen bij de aanpassing aan een snel evoluerend klimaat, dat “in vele regio’s, minder gunstig wordt”.

De WMO publiceert zijn analyse in de aanloop naar de jaarlijkse onderhandelingen over de klimaatverandering, die van 9 tot 14 februari plaatsvinden in Genève. Die gesprekken moeten de partijen die in december in Parijs zullen onderhandelen over de klimaatverandering, aansporen om tot een finaal akkoord te komen.