Dossier Strijd tegen IS

Japan stapt mee in strijd tegen IS

“We mogen niet toegeven aan de angst voor terrorisme” dat zei de Japanse premier Shinzo Abe vandaag tijdens een kabinetbijeenkomst in Tokyo naar aanleiding van de onthoofding van journalist Kenji Goto door IS. De onthoofding van de 47-jarige journalist heeft Japan heel erg geschokt. Tot nu toe was Japan nog niet direct betrokken bij de strijd tegen het extremisme. Dat is nu veranderd.

Op de bijeenkomst waren alle voorzitters van de regerende partijen aanwezig. Abe zei in een duidelijk statement de strijd tegen terrorisme en de internationale samenwerking tegen IS te vervoegen. “We zullen onze veiligheidsmaatregelen opdrijven en onze maatregelen nauw afstemmen op de acties van de internationale coalitie tegen IS.” Abe wil dat Japan niet toegeeft aan angst, “dan zouden we exact doen wat de terroristen willen.”

De onthoofding van Kenji Goto werd gefilmd en de beelden werden zaterdag vrijgegeven. Het is de tweede onthoofding van een Japanner door IS. Goto’s vriend, Haruna Yukawa, werd eerder al omgebracht.