Wereld reageert geschokt op moord

Washington, Parijs en Londen hebben de executie van de Japanse gijzelaar Kenji Goto door terreurbeweging Islamitische Staat sterk veroordeeld. "Eens te meer worden we eraan herinnerd dat IS de incarnatie van het kwaad is, met geen enkel respect voor het menselijk leven", zei de Britse premier David Cameron.

Cameron was vandaag de eerste om zijn steunbetuigingen over te maken aan Japan, gevolgd door de Franse president François Hollande en de president van de VS, Barack Obama. Kort daarna volgde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. "Ik veroordeel met kracht de verachtelijke en vreselijke moord op Kenji Goto", schreef Cameron in een persbericht. "Dit herinnert ons eraan dat IS de incarnatie van het kwaade is, zonder respect voor het menselijk leven. Japan heeft gelijk om niet toe te geven aan het terrorisme."

Ook Hollande en Obama veroordelen in de persberichten die ze de wereld instuurden de moord op de Japanse gijzelaar. Ze verklaarden zich solidair met Japan. Ban riep IS op alle gijzelaars onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

Ook Reynders reageert 

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt met afschuw de onthoofding van de Japanse journalist Kenji Goto door IS. "België staat naast de Japanse bevolking en overheid", reageert hij. "België zal alle middelen gebruiken die het heeft om te helpen de daders te vinden en te berechten."

"België steunt de voortdurende inzet van Japan om vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten te bevorderen", aldus nog Reynders. "Japan biedt veel humanitaire hulp aan hele bevolking, zonder een onderscheid te maken."