Dossier Strijd tegen IS

"IS onthoofdt ook tweede Japanner"

IS zou nu ook de tweede Japanse gijzelaar, Kenji Goto, onthoofd hebben. Een video van de executie werd gisteren op het internet geplaatst. Japan onderzoekt de echtheid van de video, maar geeft aan dat ze hoogstwaarschijnlijk betrouwbaar zijn.

De video werd gepubliceerd op radicale websites die het logo van IS tonen. Zoals andere video's draagt ook deze een titel: "Een boodschap voor de regering van Japan." Het filmpje duurt iets meer dan een minuut en toont een knielende Kenji Goto in een oranje pak, met naast hem zijn moordenaar. De beul lijkt opnieuw de Britse Jihadi John te zijn. Hij richt zich eerst tot Japan: "Aan de Japanse regering: jullie, net als jullie dwaze bondgenoten in de duivelse coalitie, moeten begrijpen dat wij een islamitisch kalifaat zijn bij de gratie van Allah, met macht en autoriteit en een heel leger dat dorstig is naar jullie bloed." 

Daarna spreekt hij rechtstreeks tot de premier, Shinzo Abe: "Abe, door jouw roekeloze beslissing om deel te nemen aan een niet te winnen oorlog, zal dit mes niet enkel Kenji doden, maar zal het slachtpartijen brengen waar jullie volk ook is. Laat de nachtmerrie voor Japan beginnen", waarschuwt de beul.

De executie komt er een week na de onthoofding van de andere Japanse gijzelaar, Haruna Yukawa. Al die tijd probeerde Japan een oplossing te vinden voor Goto. IS had 200 miljoen dollar voor de twee gijzelaars gevraagd. Vrijdag had de Japanse minister van Buitenlandse Zaken nog laten weten dat de pogingen om Goto vrij te krijgen vastgelopen waren.

Goto is een freelance journalist. Hij trok in oktober naar Syrië, op zoek naar Haruna Yukawa.