Lawine eist zeven levens in Zwitserland

Zeven personen zijn gisteren door lawines om het leven gekomen in Zwitserland. Dat zegt de politie. Experts waarschuwen voor het risico op lawines in grote delen van de Alpen.

Negen toerskiërs waren op 2.200 meter hoogte buiten de piste op weg naar de top van de Vilan, een berg vlakbij de Oostenrijkse grens, toen sneeuw naar beneden kwam en de groep bedolf. Drie skiërs werden dood teruggevonden. De hulpdiensten vlogen vier andere skiërs naar ziekenhuizen. Twee van hen overleden daar aan zijn verwondingen. De politie gaf hun identiteit niet vrij.Bij twee andere lawines buiten de piste in Muerren en Adelboden kwamen nog eens twee mannen om het leven.

In het grootste deel van Zwitserland en Oostenrijk bestaat er een "aanzienlijk" risico op lawines, zeggen lawine-experts. Het risiconiveau bedraagt drie op een schaal van vijf. Dat wil zeggen dat er niet veel nodig is om een lawine te veroorzaken, zelfs een enkele skiër op een piste kan voldoende zijn. Voor het ongeval was er verse sneeuw gevallen op de Vilan, zei een woordvoerder van de politie.

In het westen van Oostenrijk kwam een man om het leven door een lawine toen hij buiten de piste skiede in het skioord Damuels. Een vrouw werd gewond vanonder de sneeuw gehaald.