Spanje: massaprotest tegen regering

Tienduizenden mensen zijn in de Spaanse hoofdstad Madrid op straat gekomen om te protesteren tegen het besparingsbeleid in het land. De manifestatie is een initiatief van de nieuwe linkse partij Podemos, die voortkomt uit de Indignados-beweging.

"De tijd om te veranderen is gekomen. Dat is democratie", zo verklaarde partijleider Pablo Iglesias op het overvolle plein Puerta del Sol, in het centrum van de Spaanse hoofdstad. De 36-jarige professor in de politieke wetenschappen, die massaal toegejuicht werd door de menigte, verklaarde dat de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy met haar besparingsbeleid alleen maar ellende heeft gebracht. "Dat is volksbedrog", zo klonk het.

Het linkse Podemos wordt beschouwd als de Spaanse tegenhanger van Syriza, de partij die vorige week een historische verkiezingsoverwinning boekte in Griekenland. De partij verzet zich onder meer tegen het strenge besparingsbeleid in Spanje en de toenemende armoede in het land.

Podemos, wat letterlijk 'wij kunnen het' betekent, bestaat nog maar sinds maart 2014. Maar volgens de peilingen is de partij intussen al groter dan Rajoys Partido Popular en de sociaaldemocratische PSOE, de twee traditionele partijen in het land. De volgende parlementsverkiezingen in Spanje zijn voor dit najaar voorzien.