Leider Apartheid vrij onder voorwaarden

Eugene de Kock, de 'moordenaar nummer 1' van de Apartheid in Zuid-Afrika, komt voorwaardelijk vrij. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Justitie Michael Masutha bekendgemaakt. De 66-jarige de Kock zat sinds 1994 in de cel en is verantwoordelijk voor het kidnappen, folteren en vermoorden van zwarte activisten.

De vrijlating past volgens Masutha in de nationale verzoening. De modaliteiten van de vrijlating worden wel niet publiek gemaakt. De justitieminister verwierp vorig jaar nog een verzoek tot vrijlating, omdat de families van de slachtoffers van de Kock niet waren geraadpleegd.

De Kock stond tijdens het Apartheidsregime aan het hoofd van een antiterreureenheid van de politie. Hij werd in 1996 veroordeeld tot twee keer levenslang en 212 jaar cel wegens 89 misdaden. De Waarheids- en Verzoeningscommissie, die werd opgericht om misdaden van de Apartheid aan het licht te brengen en eventueel te vergeven, verleende hem amnestie voor een flink deel van de misdaden, waaronder twee bomaanslagen en twaalf moorden op anti-apartheidsmilitanten. De amnestie gold evenwel niet voor de moord op vijf mannen in 1992. De commissie meende dat die slachtoffers geen link hadden met de anti-Apartheidsguerrilla en dat een politiek motief niet kon worden ingeroepen. De Kock bleef dus in de cel.

Tijdens zijn proces beschreef de Kock koelbloedig en tot in het kleinste detail de vele gruwelijkheden van zijn doodseskader. Hij omschreef zichzelf als staatsmoordenaar en zei dat hij handelde op politiek bevel.