Gewapende man valt binnen bij NOS

UPDATE - In het Nederlandse Hilversum is een gewapende man het gebouw van de NOS, de Nederlandse openbare omroep, binnengevallen. Het gebouw werd ontruimd en alle uitzendingen die op dat moment aan de gang waren, onderbroken. De man eiste zendtijd op, maar kon even later worden ingerekend. HIj is opgepakt door de politie.

Omstreeks 20 uur viel een gewapende man het streng beveiligde gebouw van de NOS binnen. Hij eiste zendtijd tijdens het achtuurjournaal dat op dat moment zou beginnen. Een beveiligingsagent moest de man naar de studio van het achtuurjournaal brengen, maar misleidde de gewapende man en bracht hem naar de dagstudio van de NOS. Daar kon de politie de man even later overmeesteren, zonder dat er schoten vielen.

Uitzendingen onderbroken

De politie kwam massaal ter plaatse en het gebouw van de NOS en het Media Park in Hilversum werden tijdelijk ontruimd. Zowel de nieuwsuitzending die normaal om 20 uur zou beginnen, als andere uitzendingen die vanuit het gebouw worden uitgestuurd, werden onderbroken door testbeeld.

"Ik ben niet alleen"

De gewapende man had ook een driegbrief bij die hij aan medewerkers van de NOS gaf. Daarin schrijft de man dat de medewerkers niet mogen schreeuwen of hun collega's mogen waarschuwen. Hij waarschuwt bovendien dat hij niet alleen handelt. "Er zijn er nog vijf", schrijft hij.

"Besef dat ik niet in mijn eentje ben", staat te lezen in de brief van de gewapende man die binnenviel bij NOS. "Er zijn er nog vijf plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten."