Jordanië gaat in op gevangenenruil

De Jordaanse regering bevestigt bereid te zijn een opgesloten Iraakse jihadiste vrij te laten, in ruil voor de door de terreurgroep Islamitische Staat (IS) gegijzelde Jordaanse piloot. Dat kondigde een woordvoerder van de regering, Mohammed Al-Mumani, aan op de staatstelevisie.

Al-Mumani zei dat Jordanië "bereid is de gevangene Sajida Al-Rishawi vrij te laten op voorwaarde dat de Jordaanse piloot gezond en wel wordt bevrijd". IS had dinsdag ermee gedreigd de Jordaanse piloot en een Japanse gegijzelde journalist om te brengen als de Iraakse vrouw binnen 24 uur niet zou vrijgelaten worden. Al-Mumani repte met geen woord over de Japanse gijzelaar Kenji Goto. Eerder berichtte de onafhankelijke Jordaanse krant Al Ghad dat Japan en Jordanië instemden met de gevangenenruil.

Sajida al-Rishawi is ter dood veroordeeld in Jordanië voor haar betrokkenheid bij aanslagen in Amman in november 2005, waarbij 60 doden vielen. De Jordaanse piloot Maaz al-Kassasbeh viel op 24 december vorig jaar in handen van IS na de crash van zijn F16-gevechtsvliegtuig boven Syrië. Kenji Goto is een onafhankelijke journalist, die waarschijnlijk sinds eind oktober in Syrië wordt vastgehouden.