Recordwinst voor Apple

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2014/2015 een recordwinst geboekt, mede dankzij een forse stijging van het aantal verkochte iPhones. Dat blijkt uit de cijfers die de Amerikaanse technologiegigant bekend maakte.

De nettowinst in de drie maanden tot en met 27 december steeg met 5 miljard dollar tot 18 miljard dollar (15,8 miljard euro). De omzet steeg van 57,6 miljard dollar tot 74,6 miljard dollar. Apple verkocht liefst 74,5 miljoen iPhones, ofwel 9 iPhones per seconde volgens een berekening van De Tijd. Dat is 46 procent meer dan een jaar eerder. Dankzij de populariteit van de in september geïntroduceerde iPhone 6 en 6 Plus in september nam de winstmarge toe tot 39,9 procent, waar Apple in oktober zelf 37,5 tot 38,5 procent aangaf.

Tablets

Apple heeft zich met de jongste iPhones, die grotere schermen hebben dan eerdere versies, wel enigszins in de eigen voet geschoten. De verkoop van iPads, waarvan vorig jaar ook nieuwe versies op de markt kwamen, daalde voor het vierde kwartaal op rij. Apple hoopt de verkoop van zijn tablets een impuls te geven door zich samen met IBM te storten op programma's voor beide producten.

Recordhoogte

Volgens bestuursvoorzitter Tim Cook bereikte de vraag naar Apple-producten een recordhoogte. Het vierde kwartaal is veruit de meest lucratieve periode voor het bedrijf, maar ook in het eerste kwartaal zal de groei stevig zijn. Apple voorspelt een omzet van 52 à 55 miljard dollar in vergelijking met 45,6 miljard dollar een jaar geleden.