Koerden vieren bevrijding Kobane

In Diyarbakir, in het zuiden van Turkije, zijn gisteravond honderden Koerden de straat op te komen om te herovering van Kobane te vieren. In Turkije wonen heel wat Koerden en de afgelopen maanden waren ook heel wat Syrische en Iraakse Koerden naar Turkije gevlucht. "Dit is een zege voor alle Koerden", zei de woordvoerder van de Syrische Koerden Idriss Nassan.

IS had de afgelopen maanden meer dan de helft van de stad ingenomen, die voornamelijk door Koerden wordt bewoond. Daarbij sloegen tienduizenden mensen op de vlucht. De Koerden slaagden er echter in, met behulp van de luchtaanvallen door de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten, de jihadisten geleidelijk aan terug te dringen. Ze kregen ook hulp van de Koerden in Irak, die zware wapens naar Kobane brachten.

IS blijft wel de omgeving van Kobane domineren. Volgens de defensiechef van Kobane Ismet Hassan worden dorpen in een straal van 40 kilometer nog door IS gecontroleerd. "We roepen de wereld op een humanitaire corridor te openen om Kobane te helpen", zei hij. Ook volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de strijd om Kobane nog niet definitief gestreden.