Planetoïde raast langs de aarde

Rond 17 uur onze tijd zweeft er een planetoïde van 600 meter groot langs de aarde. De planetoïde komt voorbij op ruim 900.000 kilometer, ofwel drie keer de afstand tussen de aarde en de maan. Hoewel dat ver lijkt, is dat naar astronomische normen vlakbij. Bij helder weer zouden we de planetoïde vannacht kunnen bewonderen.

De passage van de planetoïde is de uitgelezen kans voor sterrenkijkers. Gewoonlijk passeren hemellichamen erg traag aan onze aarde, maar deze planetoïde zal zichtbaar bewegen. Ook voor wetenschappers is planetoïde 2004BL86 interessant. Aan zijn baan kunnen ze bijvoorbeeld afleiden wanneer hij nog een keer langs de aarde passeert en op welke afstand dat dan zal gebeuren.

Deze planetoïde betekent geen gevaar voor onze planeet, maar dergelijke grote ruimtestenen kunnen altijd gevaarlijk zijn voor de mens. Zelfs als ze richting aarde zweven, branden ze meestal op in onze atmosfeer. In 2013 bijvoorbeeld sloeg nog een planetoïde in op aarde. Dat gebeurde in het Russische Tsjeljabinsk. Toen vielen er geen doden, maar wel honderden gewonden.

De volgende "gevaarlijke" planetoïde wordt verwacht op 7 augustus 2027. Dan zweeft 1999AN10, een planetoïde van een kilometer groot, langs de aarde.