Syriza vormt coalitie met rechtse partij

Syriza, de winnende partij van de Griekse verkiezingen, zal een coalitie vormen met de rechtspopulistische partij Onafhankelijke Grieken (ANEL). Dat heeft de leider van ANEL bekendgemaakt. Samen gaan ze een anti-besparingsregering vormen. "Controlebezoeken van de EU, de ECB en het IMF behoren tot het verleden", zei Alexis Tsipras gisteren al. Zijn parij Syriza won de verkiezingen in Griekenland met bijna 40 %.

Ondanks die enorme verkiezingsoverwinning kwam Syriza uit op 149 zetels in het Grieks parlement. Daarmee komt het twee zetels tekort om een absolute meerderheid te hebben. Kopman Alexis Tsipras moest dus op zoek naar een coalitiepartner en vond die snel in de Onafhankelijke Grieken.

Panos Kammenos, de leider van de Onafhankelijke Grieken, mocht als eerste op de koffie bij Tsarpis. Met zijn partij haalde hij 13 zetels, genoeg om samen met Syriza een meerderheid te vormen. Nadat hij vanmorgen samen had gezeten met Tsipras, meldde hij dat beide partijen samen een coalitie gaan vormen.

120 miljard euro Europese schulden

Die coalitie wil een einde maken aan besparingen die vanuit Europa worden opgelegd. Gisteren nog zei Tsipras dat "controlebezoeken van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tot het verleden behoren." Griekenland staat onder financiëel toezicht van Europa sinds het Europese steun heeft gekregen bij de eurocrisis in 2008.

Griekenland heeft nog meer dan 120 miljard euro schulden bij verschillende Europese en internationiale instellingen, maar tijdens de kiescampagne maakte Tsipras duidelijk dat hij wil dat Europa die schulden kwijtscheldt. Nu hij een nieuwe regering gaat leiden, zullen Griekenland en Europa opnieuw om de tafel moeten gaan zitten om de schuldaflossing te heronderhandelen.

Intussen heeft onze premier Charles Michel op Twitter Alexis Tsipras gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning.