Dossier Strijd tegen IS

"IS onthoofdt één Japanse gijzelaar"

De Islamitische terreurorganisatie IS zou één van de twee Japanse gijzelaars hebben onthoofd. Het zou gaan om de 42-jarige zakenman Haruna Yukawa, rechts op de foto. Dat meldt de Japanse overheid, op basis van een video die IS heeft verspreid. Japan probeert de echtheid daarvan na te gaan om het nieuws te kunnen bevestigen.

IS toonde de twee gijzelaars dinsdag in een video en dreigde met hun dood als de Japanse overheid niet binnen de 72 uur tweehonderd miljoen dollar losgeld zou betalen.

In tegenstelling tot de vorige executies laat IS in de nieuwe video geen beelden zien van de onthoofding. Het toont wel een foto van de Japanse journalist, die nog leeft en een foto vasthoudt met daarop het onthoofde lichaam van Haruna Yukawa. In een audioboodschap, die hij mogelijk onder dwang moet lezen, richt hij zich rechtstreeks tot de Japanse premier Abe. “U hebt Haruna gedood. U hebt de dreigementen van mijn gijzelnemers niet gerespecteerd.”

Hij vraagt ook zijn leven te redden. “Dat kan eenvoudig”, zegt hij. “Mijn gijzelnemers vragen niet langer geld. Ze willen de vrijlating van hun 'zuster' in Jordanië". Het zou gaan om een vrouw die er in de cel zit omdat ze aanslag had gepland op een hotel. De Japanse regering zit nu in spoedzitting bijeen en eist de onmiddellijke vrijlating van de nog overlevende gijzelaar.