Dossier Strijd tegen IS

"IS verloor amper terrein in Irak"

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft op dit moment slechts 700 km2 aan terrein verloren in Irak, amper een procent van de in 2014 veroverde 55.000 km2. Dat blijkt uit cijfers van het Pentagon. "Het gaat om een klein percentage", erkent Pentagon-woordvoerder John Kirby. Maar deze vierkante kilometers, die voornamelijk door de Koerdische strijdkrachten in het noorden van Irak werden heroverd, zijn "plaatsen van belang voor IS, en steden en bevolkte regio's", aldus Kirby.

Volgens de woordvoerder zou de terreurgroepering zich tegenwoordig ook veel defensiever opstellen en probeert IS niet lang nieuw grondgebied te veroveren, maar focust de beweging zich eerder op het veiligstellen van de communicatiekanalen. Het feit dat IS kinderen rekruteert voor gevechten en zelfmoordaanslagen, wijst er volgens Kirby mogelijk op dat de terreurbeweging kampt met een gebrek aan strijdkrachten. Nog volgens het Pentagon heeft de organisatie "miljoenen dollar" aan olie-inkomsten verloren als gevolg van de luchtaanvallen van de coalitie. "Ondanks deze tekenen van geboekte vooruitgang, blijven we er ons van bewust dat IS nog steeds veel macht heeft in Irak en Syrië", klinkt het tot slot.

Ter vergelijking, tegenover de ongeveer 55.000 km2 die door IS wordt gecontroleerd staat dat de Koerdische strijdkrachten zo'n 56.000 km2 controleren en de Iraakse troepen 77.000 km2. Het gaat dan om "relevante" gebieden, en niet om woestijngebied. De totale oppervlakte van Irak bedraagt, alle soorten grondgebied samen, 437.000 km2.