Dossier Strijd tegen IS

IS zet aftelklok voor gegijzelden online

IS-militanten hebben vandaag een videoboodschap online gezet met de titel ‘The countdown has begun’. De boodschap verwijst naar de twee Japanse gijzelaars, die IS zou onthoofden als ze binnen de 72 uur geen 177 miljoen euro kregen. De deadline is vanmorgen om 6.50 uur verstreken, maar er is nog geen nieuws over de twee Japanners.

De gegijzelden zijn Kenji Goto Jogo, een journalist, en Haruna Yukawa, de CEO van een Japans privé-bewakingsbedrijf. Drie dagen geleden hebben jihadisten een video online geplaatst waarin de twee in oranje overalls zijn te zien met tussen hen in gemaskerde beul die dreigt hen te onthoofden als Japan het geld niet betaalt.

In het filmpje dat vandaag op het internet is gezet zie je een klok aftellen, daarna volgt een montage van eerdere executies. De Japanners zijn niet op de beelden te zien en het is ook niet duidelijk of zij nog in leven zijn. De Japanse regering zei gisteren nog dat ze hard had gewerkt aan de vrijlating van de twee landgenoten. Premier Abe zei niet te zullen plooien voor terroristen, maar de regering probeert wel contact te leggen met IS. De viceminister van Buitenlandse Zaken is daarvoor in Jordanië.

De moeder van Kenji Goto Jogo had gisteren nog een emotionele oproep gedaan om haar zoon niet te doden.