Rechtopstaand plassen is een recht

De rechtbank in het Duitse Düsseldorf heeft zich over een aparte zaak moeten buigen. De huurder van een appartement had er de eigenaar voor de rechter gesleept omdat hij zijn waarborg niet volledig terugkreeg. De eigenaar vond dat hij een deel mocht houden omdat er urinespatten op de vloer van de badkamer waren. Het werd een zaak over het recht op rechtopstaand plassen.

Toen de huurder besliste het appartement te verlaten, vroeg hij zijn huurwaarborg van 3.000 euro terug. Groot was zijn verwondering toen de eigenaar 1.900 euro wilde afhouden omdat de marmeren vloer in het toilet het zwaar te verduren gekregen had door urinespatten.

Rechter Hank liet zich bijstaan door een vloerexpert. Die bevestigde dat de vloer van het toilet aangetast was door urinezuur. Toch krijgt de huurder zijn waarborg volledig terug. "Rechtopstaand urineren is wijdverbreid, de gevaren voor de vloer echter niet zo bekend. De eigenaar had de huurder maar moeten waarschuwen over de gevoeligheid van de vloer", klinkt het in het vonnis.

"Ondanks de doorgedreven domesticatie van de man op dit gebied is rechtopstaand urineren nog een algemeen gebruik. Iemand die dit gebruik wenst uit te oefenen, moet wel rekening houden met de soms zure reacties van -vooral vrouwelijke- huisgenoten, maar niet met de corrosie van een marmeren vloer", zo stelt de rechter nog in zijn vonnis. In Duitsland is het overigens niet ongebruikelijk dat er in de toiletten door middel van stickers aan mannen gevraagd wordt zittend te plassen.