ECB pompt 1.140 miljard in economie

De Europese Centrale Bank heeft vandaag zijn economisch herstelplan voor de eurozone aangekondigd. DE ECB gaat van maart 2015 tot september 2016 elke maand 60 miljard euro aan activa kopen, goed voor in totaal 1.140 miljard euro. Dat doet de ECB door onder meer overheidsobligaties op te kopen.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank kondigde op een persconferentie in Frankfurt zijn langverwachte plan voor de Europese economie aan. Zoals verwacht gaat de ECB aan geldcreatie doen, het drukt dus geld bij. En dat in totaal voor maar liefst 1.140 miljard euro. Veel meer dan werd gedacht.

En dat bedrag kan nog oplopen, want de ECB gaat door met de geldcreatie en het aankoopprogramma tot de inflatie in Europa stabiel rond 2 % staat. Het bedrag van 1.140 miljard wordt in de periode van maart 2015 tot september 2016 uitgegeven, aan 60 miljard euro per maand. Daarmee worden per maand activa in de landen van de eurozone gekocht, waaronder staatsobligaties.

Bedoeling is om de economie in Europa aan te zwengelen en de deflatie tegen te gaan. De ECB wil via het aankoopprogramma een inflatie van 2 % bereiken.