Pegida-leider zet een stap opzij

De Duitser Lutz Bachmann (41), de oprichter van Pegida, heeft al zijn functies bij de anti-islambeweging neergelegd. Dat zei woordvoerster Kathrin Oertel van Pegida. Eerder had Bachmann in Bild gezegd dat hij ook als voorzitter opstapte.

Het Openbaar Ministerie van Dresden is een gerechtelijk onderzoek gestart tegen de leider van Pegida op verdenking van volksopruiing. Daarbij gaat het blijkbaar om van Bachmann afkomstige posts op Facebook met xenofobe beledigingen. Ze werden dinsdag op het internet verspreid en bevatten mensonterende bewoordingen als "ongedierte", "gespuis" en "viespeuken" met betrekking tot buitenlanders. De echtheid van de berichten is nog niet bevestigd.

Bovendien geraakte Bachmann wegens zelfgemaakte en verspreide foto's vanzichzelf met Hitler-snorretje en -kapsel ook onder druk in eigen rangen. De "Vaderlandslievende Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland" (Pegida) wordt er steevast van beticht haatgevoelens tegen buitenlanders aan te wakkeren. Pegida heeft dat altijd bestreden.