Chinese flat door 3D-printer gebouwd

In China is op amper 24 uur een flatgebouw van vijf verdiepingen en 1.100 vierkante meter geprint. Het Chinese bedrijf WinSun heeft hiermee een primeur te pakken. Met die 3D-technologie heeft de bouwsector er een stevige concurrent bij.

De firma beweert dat het niet hun eerste project is. Vorig jaar zouden ze al zo’n tien huizen geprint hebben met dank aan de 3D-technologie. Om het flatgebouw te kunnen optrekken, moest het bedrijf in de Chineze stad Suzhou een gebouw met de grond gelijk maken. De brokstukken werden fijngemalen en verwerkt tot een speciaal soort cement. De 3D-printer die het gebouw moest ‘printen’ heeft een spectaculaire omvang. Het is zo’n 6,6 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang.

De komst van de 3D-printer in de bouwsector zou wel eens voor een ommezwaai kunnen zorgen.  Door het gebruik van een 3D-printer wordt zo’n 30 tot 60 procent op bouwafval bespaard. Ook kunnen gebouwen 50 tot 70 procent sneller gemaakt worden. De arbeidskosten zouden dalen met 50 à 80 procent. Gebouwen ‘printen’ lijkt dus enkel maar voordelen te hebben.

De Chinese firma WinSun droomt ondertussen al luidop. Graag willen ze hun 3D-printer inzetten bij de bouw van een grote brug of wolkenkrabber.