Pegida-leider imiteert Hitler op Facebook

Een foto van Pegida-oprichter Lutz Bachmann blaast de discussie van de banden tussen de anti-islambeweging en extreemrechts nieuw leven in. Op de foto is Bachmann namelijk te zien met een Hitler-snor en -kapsel.

Pegida-woordvoerster Kathrin Oertel noemt de op Facebook opgedoken foto in de Duitse krant Bild een "grapje". Bachmann zelf zei in Bild dat de foto bij de kapper gemaakt werd. "Ik heb die foto op de Facebook van Christoph Maria Herbst (bekende Duitse stemacteur, red.) gepost naar aanleiding van de publicatie van het luisterboek 'Er ist wieder da'", aldus Bachmann. "Soms moet men zichzelf op de korrel nemen." "Er ist wieder da" is een satirische roman over de terugkeer van Adolf Hitler: in 2011 wordt die wakker in Berlijn, zonder enige kennis over de wereld na 1945.

Bachmann staat intussen wel onder politiebescherming: hij werd door islamisten bedreigd met de dood. Na die doodsbedreigingen werd de wekelijkse mars van Pegida in Dresden, afgelopen maandag, afgelast. Voor vanavond staat een nieuwe mars gepland, waarop tienduizend aanhangers verwacht worden.