Toestel AirAsia steeg te snel

Het vliegtuig van AirAsia dat neerstortte in de Javazee, steeg te snel en te steil.  Daardoor verloor het waarschijnlijk zijn liftkracht en stortte het neer in de Javazee. DIe conclusie trekt Ignasius Jonan, de Indonesische minister van Transport op basis van de radargegevens. Bij de crash kwamen 162 mensen om het leven.

Het toestel van AirAsia was op weg van Surabaya in Indonesië naar Singapore toen het fout ging. Het vliegtuig zou in de laatste minuten van zijn vlucht met een hogere snelheid dan normaal geklommen zijn en daardoor zichzelf hebben 'overtrokken'. “Het vliegtuig stortte neer in zee omdat het te snel steeg”, zegt de Indonesische minister van Transport Ignasius Jonan.

Bij de crash kwamen alle 162 inzittenden om het leven. Het bergen van de lichamen verloopt bijzonder moeizaam, voorlopig zijn nog steeds maar 48 lichamen geborgen. De twee zwarte dozen van het vliegtuig zijn wel al uit het water gehaald en worden verder onderzocht. Op 28 januari worden de eerste voorlopige onderzoeksresultaten verwacht.