Proces hervat tegen pedopater Dejaeger

In het Canadese Iqualuit is maandag het proces hervat tegen Eric Dejaeger. De voormalige katholieke priester van Belgische afkomst werd in september schuldig bevonden aan 24 aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Vermoedelijk komende woensdag of donderdag zal hij zijn straf kennen.

De 67-jarige Dejaeger stond terecht voor het seksueel misbruik van kinderen in het Canadese Igloolik, meer dan dertig jaar geleden. Tijdens het proces kwamen meer dan 40 mensen, vaak erg geschokt, getuigen. Verschillende van de 80 aanklachten betroffen het seksueel aanraken van de slachtoffers. Daarvoor geldt een minimumstraf van één jaar cel.

Maandag en dinsdag komen nog tal van slachtoffers aan het woord in de rechtbank. Zij getuigen over de fysieke, emotionele en financiële gevolgen van het seksueel misbruik op hun leven. Velen spreken over nachtmerries en tal van drugs- en/of alcoholverslavingen.

Openbaar aanklager Barry Nordin vermoedt dat de getuigenissen van de slachtoffers twee dagen in beslag nemen. Tegen woensdag of donderdag zou Dejaeger dan zijn straf kennen.