Raketten treffen ziekenhuis in Donetsk

Een ziekenhuis in het centrum van de Oost-Oekraïense stad Donetsk is maandagmiddag getroffen door raketten. Dat hebben AFP-journalisten ter plaatse vastgesteld. Bij het bombardement door regeringstroepen vielen zes gewonden, een arts en vijf patiënten. Dat meldt het ministerie van Noodtoestanden van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

De journalisten stelden ook grote materiële schade vast. Ook een universiteitsgebouw aan de overkant van de straat werd door raketvuur getroffen. De studenten hadden een kwartier eerder het gebouw verlaten, waardoor er daar gelukkig geen gewonden vielen. Er werden geen militaire doelwitten geviseerd. 

Van donderdag tot zondag is aan de vernielde luchthaven van Donetsk hevig gevochten tussen overheidstroepen en separatisten. Zondagnacht viel het geschut er stil. De gevechten zouden het afgelopen etmaal minstens 23 doden en 150 gewonden geëist hebben. Onder de doden zijn ook kinderen.

Kiev

De rebellen zeggen dat Kiev verantwoordelijk is voor de jongste escalatie van het geweld. Moskou had vorige week reeds gewaarschuwd dat het Oekraiënse leger een nieuw, massaal offensief tegen Novorossija aan het voorbereiden was. Rusland beschuldigt Kiev er ook van gevechtsvliegtuigen tegen het gebied ingezet te hebben. Bij bombardementen van die vliegtuigen op de plaatsjes Gorlovka en Debaltsevo zouden veel burgerslachtoffers zijn gevallen.