Dossier Strijd tegen IS

Coalitie vergadert donderdag over IS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Britse collega Philip Hammond organiseren donderdag in Londen een vergadering voor de landen van de coalitie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De ministers van Buitenlandse Zaken van zo'n twintig landen, met inbegrip de Arabische partners van de coalitie, worden in de Britse hoofdstad verwacht voor een opmaak van een stand van zaken met betrekking tot de strijd tegen IS. Een hoge Britse verantwoordelijke bevestigde inmiddels dat de vergadering plaats zou vinden in Lancaster House, in hartje Londen. De gesprekken zullen draaien rond vijf thema's: de buitenlandse strijders, de militaire operatie tegen doelwitten van IS, de financiering van de terreurorganisatie, de strategische communicatie en de humanitaire hulpverlening.

"Het is de gelegenheid bij uitstek om een stand van zaken op te maken en de inmiddels geboekte vooruitgang te evalueren (...)", zo zei Hammond in de Britse krant Daily Telegraph. "Het is van essentieel belang dat we nadenken over wat we nog kunnen doen om de problematiek van buitenlandse strijders aan te pakken, de financiering van IS een halt toe te roepen en de slachtoffers van humanitaire hulp te voorzien", verklaarde hij.