Ook in Duitsland antiterreuractie

Bij een grote actie tegen terreurverdachten heeft de politie in de Duitse hoofdstad Berlijn vanmorgen twee vermoedelijke terroristen opgepakt. Drie anderen worden nog gezocht.

De politie verdenkt de twee Turkse mannen van 41 en 43 samen met de drie anderen van het voorbereiden van terreurdaden in Syrië. Ze zouden ook banden hebben met Islamitische Staat.

Radicalisering

De 41-jarige Ismet D. wordt ervan verdacht de leider te zijn van een groep islamisten in Berlin-Tiergarten, die voornamelijk uit Turken en Russische burgers uit Tsjetsjenië en Dagestan bestaat. Hij zou de groep door zijn 'islamonderwijs' geradicaliseerd hebben en voorbereid hebben voor de jihad tegen 'ongelovigen' in Syrië.

Militair materiaal

Ismet D. en Emin F., die verantwoordelijk is voor de financiën van de groep, worden ervan verdacht leden van de groep organisatorisch en financieel te hebben ondersteund bij hun vertrek naar Syrië en later ook geld beschikbaar te hebben gesteld om zware misdrijven te plegen. Ook zouden de leden ondersteund worden met gesofisticeerd militair materiaal.

Geen aanwijzingen

Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachten aanslagen in Duitsland hadden gepland, volgens de politie. In totaal heeft de politie elf huiszoekingen uitgevoerd. Er waren 250 agenten en drie commando’s bij de operatie betrokken.