"Devillage werd illegaal uitgebaat"

De supporterscamping Devillage in Rio de Janeiro tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië werd zonder licentie uitgebaat, zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop woensdag. Test-Aankoop heeft een dagvaarding overgemaakt aan zijn gerechtsdeurwaarder, en ook aan de Belgische voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen, die de reisorganisatie op zich nam.

De KBVB belooft ondertussen om tegen eind deze week alle gedupeerden te contacteren om de beloofde compensatie over te maken, zegt woordvoerder Pierre Cornez.

Test-Aankoop stuurde eind november al een ingebrekestelling naar de KBVB en Sun Reizen omdat het compensatievoorstel op zich liet wachten. Maar nu heeft de consumentenorganisatie ook "documenten van de Braziliaanse autoriteiten in haar bezit die zwart op wit aantonen dat deze camping gewoonweg zonder licentie werd uitgebaat", aldus Test-Aankoop.

Door deze nieuwe onthulling eist de consumentenorganisatie nu van de KBVB en Sun Reizen een volledige terugbetaling van de kosten en een schadevergoeding. Sun Reizen en de KBVB krijgen acht dagen om te reageren en zo een rechtszaak te vermijden.

Bij de Voetbalbond was men nog niet op de hoogte van deze nieuwe onthulling. "Het is Oranjecamping die verantwoordelijk was voor de organisatie van de camping. Maar wij dragen ook een morele verantwoordelijkheid", zegt Pierre Cornez. "Daarom nemen we tegen het einde van deze week contact met iedereen die op de camping verbleef met daarin een voorstel tot vergoeding."

Hoeveel deze vergoeding zal bedragen, wou Cornez niet gezegd hebben. Wel is duidelijk dat het om de compensatie gaat die al tijdens het WK aan de campingverblijvers werd beloofd en tegen november zou worden uitbetaald. Toen was er sprake van 50 euro compensatie per persoon per nacht. "Door enkele aparte gevallen liet de uitbetaling op zich wachten. Maar iedereen zal worden vergoed", aldus Cornez. Bij Sun Reizen en OranjeCamping was niemand bereikbaar voor commentaar.