Italiaanse president officieel afgetreden

De Italiaanse president Napolitano is vandaag afgetreden. De 89-jarige regeringsleider diende zijn ontslag in vanwege zijn hoge leeftijd. Op 29 januari zullen de Italiaanse volksvertegenwoordigers een opvolger kunnen verkiezen. Wie dat zal zijn, is nog niet duidelijk.

Giorgio Napolitano diende vandaag zijn ontslagbrief in bij Italiaans premier Matteo Renzi en bij de Kamer en de Senaat. De nieuwe president wordt op 29 januari gekozen door meer dan 1000 volksvertegenwoordigers.  Het is nu aan premier Renzi om een goede kandidaat uit zijn partij, de linkse Partito Democratico, te vinden die de voorkeur tijdens de verkiezing krijgt.

Renzi heeft er een goed oog op. "Normaal gezien zullen we eind deze maand een nieuwe president hebben", vertelde hij vandaag tijdens een boekvoorstelling in Rome. 

Wie de mogelijke presidentskandidaten zijn, is voorlopig nog niet geweten. Kandidaten die in pers naar voren worden gedragen zijn Walter Veltroni, de voorzitter van de PD, Giuliano Amato, de ex-premier en Sergio Mattarella, rechter bij het Grondwettelijk Hof van Italië.