Video: Rush op de nieuwe Charlie Hebdo

Eén week na de aanslag op de redactie, verschijnt vandaag het nieuwe nummer van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Maar in heel wat krantenkiosken in Frankrijk is het blad nu al uitverkocht. En waar er toch nog te koop zijn, staan er lange rijen. Het blad zou in een oplage van drie miljoen exemplaren verschijnen, maar in laatste instantie is dat nog opgetrokken tot vijf miljoen. Bij ons is het vanaf morgen te koop.

Al een dag na de schietpartij hadden de redactieleden die het overleefd hadden, aangekondigd dat Charlie Hebdo vandaag gewoon zou verschijnen. Om eraan te werken, konden ze terecht bij de redactie van Libération. Eerst was gezegd dat het blad een oplage zou krijgen van een miljoen exemplaren, maar omdat de vraag zo groot was is dat opgetrokken naar drie miljoen en later dus naar vijf miljoen. En dat terwijl er normaal maar 60.000 exemplaren worden gedrukt.

Bij ons is het blad vanaf morgen te koop. België zal 30.000 exemplaren ontvangen. “Normaal worden er wekelijks circa tweeduizend exemplaren aan 750 verkooppunten in België geleverd”, aldus distributiebedrijf AMP. Verwacht wordt dat sommige handelaars bij de grens zullen proberen zich vandaag al bij hun Franse collega’s te bevoorraden.