"Deze cover is onze cover"

De journalisten van het satirische magazine Charlie Hebdo hebben een persconferentie gegeven over het eerste nummer na de aanslag. Het ging vooral over de frontpagina, waar opnieuw een cartoon van de profeet Mohammed staat. “Dit is onze voorpagina”, zegt cartoonist Luz.

Er verschijnen morgen drie miljoen exemplaren van het nummer, dat bovendien ook vertaald zal worden naar het Engels, Spaans en Arabisch. Ook daarna komt er een nieuw nummer, maar hoe dat er zal uitzien, of hoe dat in zijn werk zal gaan, is moeilijk te zeggen.

Voor de cartoonisten van Charlie Hebdo was het geen makkelijke opgave om weer aan de slag te gaan. “Donderdagavond maakte ik een tekening. Om te deblokkeren, het was een catharsis”, legt Luz uit. “Daarna zijn we blijven tekenen. Niet veel, maar we gingen door. Het was moeilijker dan anders. We vroegen ons af: wat willen we vertellen?”

De tekening op de cover kon niet anders dan deze zijn, zegt Luz. “Ik tekende een profeet en schreef "Je suis Charlie". Maar dat was niet genoeg. Ik tekende een profeet, een huilende profeet. En Ik schreef: "Alles is vergeven." Toen keek ik ernaar. Ik huilde. En dat was de voorpagina. Dat was de verdomde voorpagina.”

Luz riep ook op om de nieuwe Charlie Hebdo te kopen, maar niet enkel Charlie Hebdo: "Koop ons morgen, maar ook andere kranten. Als we kranten blijven kopen, dan hebben we gewonnen."