Russen: "Westen is vijandig tegen ons"

Negen op de tien Russen zijn van mening dat het Westen "vijandig“ staat tegenover hen. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling van het Levada Center, een Russische NGO.

De negatieve gevoelens tegenover het Westen zijn sterk toegenomen vergeleken met vorig jaar. Uit een bevraging van 1.600 Russen, verspreid over heel het land, blijkt dat 87 procent vindt dat het Westen een “vijandig beleid” voert tegenover Rusland.

De helft van de bevraagden vindt ook dat de economische sancties tegenover Moskou een bewijs zijn van die vijandige houding. De aanleiding voor de groeiende negatieve gevoelens is in de eerste plaats de Oekraïne-crisis.  De “informatieoorlog” tussen de VS en  Rusland wordt namelijk ook als een van de voorbeelden van de Westerse houding aangehaald.  De meningen van de Westerse landen en Rusland gaan daarover lijnrecht tegen elkaar in.

Bijna de helft denkt dat het Westen het gemunt heeft op “de natuurlijke rijkdommen van Rusland” en  bang is “van Rusland en zijn militaire macht”. 46 procent van de Russische bevolking denkt ook dat de val van de roebel, de Russische munt, te wijten is aan de sancties van de Westerse landen.