Duitsers betogen tegen anti-islam

In verschillende Duitse grootsteden zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen de anti-moslimbeweging Pegida. In Leipzig kwamen maandagavond rond de 30.000 mensen samen voor een mars tegen het Pegida-filiaal Legida. In München namen rond de 20.000 mensen deel aan een demonstratie onder het motto "München is gekleurd".

Net zoals in andere grootsteden werden de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs herdacht. Bij een grote tegendemonstratie in Hannover telden de organisatoren 11.000 deelnemers. In Dresden, waar de Pegida-beweging haar centrum heeft, gaven duizenden aanhangers van de islamofobe beweging een gevolg aan de door vele politici gehekelde oproep tot een treurmars. De politie gaf voorlopig geen cijfers vrij over het aantal deelnemers aan de inmiddels al twaalfde demonstratie van Pegida in de Saksische hoofdstad.

Ondanks de oproep om een rouwband te dragen met het oog op de slachtoffers van Parijs, werd daar niet echt gevolg aan gegeven en werden slechts weinig Duitse vlaggen met rouwfloers opgemerkt. In andere plaatsen vonden demonstraties van Pegida-aanhangers nauwelijks gehoor.

In Dresden waren zaterdag al 35.000 mensen samengekomen om te demonstreren voor wereldlijke openheid en naastenliefde. In München droegen anti-Pegida-manifestanten spandoeken mee met "Vrijheid en tolerantie". In Berlijn betoogden rond de 4.000 mensen tegen de Pegida-beweging.

Bekijk ook;