Leger bewaakt Joodse scholen in Frankrijk

In Frankrijk worden vanaf vandaag ongeveer 5.000 agenten gemobiliseerd om alle Joodse scholen in het land te bewaken, en binnen de 48 uur zullen ook militairen worden ingezet ter versterking. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aangekondigd.

Cazeneuve deelde het nieuws mee aan de ouders van kinderen uit een Joodse school in een buitenwijk in het zuiden van Parijs, in de buurt van waar donderdag een politieagente werd doodgeschoten. De dader van die schietpartij, Amedy Coulibaly, is een dag later doodgeschoten nadat hij verschillende mensen had gegijzeld in een Joodse supermarkt in Parijs. Bij die aanslag kwamen ook vier mensen om.

Hoogste dreigingsniveau

Ondertussen zetten de Franse veiligheidsdiensten hun zoektocht voort naar minstens één handlanger van de daders van de aanslagen, zegt premier Manuel Valls. "De zoektocht gaat verder", aldus Valls, zonder meer details te geven. "We gaan ervan uit dat er wel degelijk medeplichtigen zijn." Ook kondigde de premier nieuwe stappen aan in de strijd tegen het terrorisme. Zo zullen de mogelijkheden uitgebreid worden om iemand af te luisteren en zullen islamitische gevangenen in de gevangenis afgezonderd worden.

Het hoogste dreigingsniveau blijft van kracht in Frankrijk. Er zijn momenteel al 2.000 extra soldaten ingezet en dat aantal kan de komende dagen tot 6.000 stijgen, aldus Valls. Maandag vond een vergadering van het veiligheidskabinet plaats, "om de balans op te maken van de beschikbare middelen voor preventie en bescherming van de Fransen".