2 nieuwe soorten vogelgriep ontdekt

In Taiwan zijn afgelopen zondag twee nieuwe soorten vogelgriep ontdekt in verschillende ganzen- en eendenkweekcentra. De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben alvast strenge maatregelen getroffen om verdere besmetting in te dijken.

De twee nieuwe varianten van het virus zijn H5N8 en H5N2. Het H5N8-virus werd enkel nog maar gevonden in Europa en Amerika, het is de eerste keer dat het in China wordt aangetroffen. Vermoedelijk is het overgebracht door buitenlandse vogels die emigreerden naar China. Lokale autoriteiten in Pingtung vonden daarnaast ook het H5N2-virus in lokale kweekcentra.

De vondst van de twee nieuwe vogelvirussen is reden voor grote onrust in China. Al 15.000 eenden en ganzen zijn afgemaakt. Er zullen ook vogelwerende netten rond boerderijen geplaatst worden om emigrerende vogels of wilde vogels tegen te houden. Verder is er in Taiwan een verbod op het doden of verkopen van ganzen en eenden tot woensdag. Iedereen die in de buurt van of in een kweekbedrijf is geweest, moet tien dagen in quarantaine.

Vogelgriep is een griepvirus dat aangepast is aan vogelsoorten. Het is gevaarlijk omdat het mogelijk overgezet kan worden op mensen en een epidemie kan veroorzaken als het vanaf dan van mens op mens wordt overgedragen. Het H5N8-virus is vooral gevaarlijk voor vogels, met een mogelijke massale sterfte tot gevolg. Dat kan grote economische gevolgen hebben voor China. Het H5N2-virus kan ook mensen ziek maken en mogelijk zelfs tot doden leiden.