Morgen met miljoen op straat in Parijs

Morgen vindt in Parijs een gigantische solidariteitsmars plaats voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo en op de Joodse supermarkt. Er worden zo'n miljoen mensen verwacht. Frans premier Manuel Valls riep alle Fransen op om deel te nemen en "de kracht en waardigheid van het Franse volk te tonen en haar liefde voor vrijheid en tolerantie uit te schreeuwen".

Regeringsleiders stappen mee

Aan de mars nemen ook president François Hollande en talrijke buitenlandse regeringsleiders deel. Duits bondskanselier Merkel en Brits premier Cameron hebben hun komst al bevestigd, net als onze premier Michel en een hoop ministers uit de federale regering en deelregeringen. Ook de Turkse premier Davutoglu, de Spaanse premier Rajoy, de Italiaanse premier Renzi, Europees commissievoorzitter Juncker, de Nederlandse premier Rutten, NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg, Europees president Donald Tusk en de Russische buitenlandminister Sergei Lavrov zullen meestappen.

Leger voert beveiliging op

Op een crisisoverleg bij president Hollande besloot de regering om de veiligheidsmaatregelen in en rondom de Franse hoofdstad nog verder op te schroeven. Het hoogste terreuralarm blijft nog weken van kracht. De generale staf van het Franse leger deelde mee dat zo'n 500 bijkomende militairen ontplooid worden in Parijs. Morgen zullen in totaal 1.350 soldaten de politie helpen bij de beveiliging van de Parijse regio.

Thalys verlaagt ticketprijs

Wie morgen wil deelnemen aan de mars kan vanuit België goedkoper naar Parijs reizen. Hogesnelheidstrein Thalys verlaagt tijdelijk haar tarieven als teken van solidariteit. Er zijn nog een duizendtal tickets beschikbaar voor wie uit Brussel, Amsterdam of Keulen vertrekt. Een heen-en-terugticket Brussel-Parijs kost 58 euro in tweede klasse. 

De optocht start morgen om 15 uur en loopt van Place de la République naar Place de la Nation. Op VTMNIEUWS.be krijgt u live beelden van de stille mars.