Hollande roept crisisberaad bijeen

Een dag na de gijzelingsacties door islamistische terroristen heeft de Franse president François Hollande zaterdagochtend om 08.30 uur opnieuw ministers en veiligheidsdiensten bijeengeroepen voor crisisberaad in het Elysée. Intussen speurt de politie nog steeds met man en macht naar de vriendin van een van de gijzelnemers. “In de huidige omstandigheden lopen we gevaar,” zegt minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve.

Aan het overleg op het presidentieel paleis nemen behalve Hollande ook premier Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, minister van Defensie Jean-Yves Le Drian, minister van Justitie Christiane Taubira en minister van Cultuur en Communicatie Fleur Pellerin deel, alsook vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten.

Balans afgelopen week

Hollande en de ministers maakten op de vergadering een balans op van het politieoptreden tijdens de gebeurtenissen van de voorbije drie dagen. "Het is belangrijk dat het Terreurveiligheidsplan voor de regio Parijs en voor de rest van Frankrijk, wordt verstrengd in de komende weken. Ik kan zeggen dat we alle mogelijke maatregelen hebben genomen om de veiligheid te garanderen voor de mars morgen," zegt Cazeneuve.

Veiligheidsmaatregelen

Premier Manuel Valls heeft omvangrijke veiligheidsmaatregelen aangekondigd. De Franse politie is intussen nog steeds op zoek naar Hayat Boumeddiene, de 26-jarige vriendin van Amedy Coulibaly, de gijzelnemer die vrijdag volgens de politie vier mensen heeft gedood tijdens een gijzelingsactie in een Joodse supermarkt in het oosten van Parijs.

"Boumeddiene gewapend en gevaarlijk"

Volgens de politie is Boumeddiene "gewapend en gevaarlijk". Ze wordt verdacht van medeplichtigheid aan de schietpartij waarbij donderdag in het zuiden van Parijs een politieagente om het leven kwam. Volgens de krant Le Monde houdt de politie nog steeds vijf mensen vast in verband met de gebeurtenissen van de voorbije week.