Al Qaeda Jemen dreigt met nieuwe aanslag

Een religieuze leider van Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQPA), waartoe de daders van het bloedbad bij Charlie Hebdo zich rekenden, bedreigt Frankrijk opnieuw. Hij verspreidde vrijdag een video, maar die werd ondertussen al van internet gehaald. Dat meldt SITE, een centrum in de Verenigde Staten dat islamistische websites monitort.

Harith al-Nadhari, die zich opwerpt als autoriteit op het vlak van de sharia, de islamitische wet, richtte zich tot de Fransen. "Zolang jullie vechten tegen Allah, Zijn boodschapper en Zijn gelovigen zullen jullie nooit veilig zijn", zegt hij, volgens een transcriptie van SITE. De extremistische leider eiste de aanslagen in Parijs niet op. "De soldaten die Allah en Zijn boodschappers aanbidden, zijn onder jullie geweest. Zij vrezen de dood niet, ze willen het martelaarschap in naam van Allah."

Chérif Kouachi, die zei dat hij opdracht kreeg van AQPA, en zijn broer, die in Jemen een training kreeg van Al Qaeda, zijn vrijdag doodgeschoten door de ordediensten. Ze verschuilden zich in een drukkerij in het noordoosten van Parijs. Een kennis van de broers, Amedy Coulibaly, werd gedood bij de raid op een winkel waarin hij verschillende mensen gijzelde. Hij zei dat hij tot de Islamitische Staat behoorde.