Massale klopjacht levert nog niets op

In Frankrijk zijn de daders van de aanslag op Charlie Hebdo nog steeds niet gevat. De politie zoekt dag en nacht naar Said (34) en Chérif Kouachi (32), de twee broers die verdacht worden van de aanslag. De politie kwam dichtbij, maar kon de verdachten nog niet inrekenen. Een overzicht. 

Gisteren begon nochtans met positief nieuws voor de Franse politie. De jongste van de drie verdachten, de 18-jarige Hamyd Mourad, gaf zich spontaan over aan de politie. Hij ontkende wel dat hij iets te maken had met de aanslag. Heel wat van zijn klasgenoten beweerden ook dat Hamyd op school zat op het ogenblik van de feiten. 

Gisterennacht gaf de Franse politie foto's vrij van de broers van Algerijnse afkomst die verdacht worden van de aanslag. De ene broer is de 34-jarige Said Kouachi, de andere heet Chérif Kouachi en is 32 jaar oud. Die laatste staat bekend als jihadist bij de antiterreurdiensten. De mannen hadden in hun vluchtauto hun identiteitspapieren achtergelaten, waardoor ze snel bekend werden. De politie startte een grote klopjacht in de omgeving van Reims, maar die leverde niets op. 

In de voormiddag wordt Frankrijk opnieuw opgeschrikt door een terreurdaad. Bij een schietpartij in het zuiden van Parijs komt een vrouwelijke agente om en raakt een gemeentewerker gewond. Volgens de politie is er geen direct verband met de terreurdaad van gisteren. 

Intussen gaat de zoektocht naar de twee verdachten ongehinderd door. Rond half twaalf sijpelt het nieuws binnen dat de politie twee verdachten gelokaliseerd heeft in het noorden van Frankrijk. Het lijkt op dat moment slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer de politie de mannen inrekent. 

Even later wordt duidelijk dat de twee broers voor het laatst gezien werden in een tankstation langs de snelweg in de buurt van het Noord-Franse Crépy-en-Valois, op zo'n 100 kilometer van Parijs. De uitbater verklaarde hen te hebben herkend. De twee zouden het tankstation ook hebben overvallen. Na de overval zijn de verdachten met hun Renault Clio gevlucht. Volgens verschillende Franstalige media verschansten ze zich daarna in een woning in Crépy-en-Valois.

Al snel werden de straten in het Franse stadje afgezet en vatten verschillen politiecombi's post rond de woning. Ook verschillende helikopters werden ingezet om de mannen zo snel mogelijk in te rekenen. Even later blijken de mannen toch niet ingerekend te zijn, want de zoekactie verplaatst zich naar de stad Corcy, zo'n 30 kilometer van Crépy-en-Valois. Daar kamt de politie de volledige buurt uit. Volgens 'Le Point' klopte de politie aan bij elk huis, maar leverde dat geen resultaat op. Ook in het naburige Longpont vindt de politie geen enkel spoor van de verdachten. 

Over heel Frankrijk zijn maar liefst 88.000 agenten op zoek naar de twee broers. Er nemen ook twee helikopters met infraroodcamera’s deel aan de zoekactie. De politie heeft een zone van 20 op 20 kilometer hermetisch afgesloten. In die zone hielden zwaar bewapende agenten huiszoekingen in de hoop de daders te vinden. Later op de avond verplaatste de zoekactie zich naar het bos van Retz, waar de daders zich mogelijk verbergen. Maar voorlopig zonder resultaat. Volgens een verslaggever van radiozender France Info heeft de politie "geen enkel idee waar de daders zich kunnen bevinden." 

In gans Frankrijk werd vandaag massaal eer betoond aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. In Parijs ging zelfs het licht van de Eiffeltoren even uit.